Bir tek test ile 298 soruda 50 adet rapor sunabilen hem bireylere hem de takımlara uygulanabilen bir envanterdir. Sizin ve çevrenizle ilgili güçlü bilgilendirmeler içerir. Ana amaç; bir insanın bakış açısının bir davranışa nasıl yönlendirdiğini ölçmektir. Pek çok envanter kullanmak yerine Birkman kullanmak yeterlidir. Birkman’ın içinde motivasyonel davranışsal ve ilgi alanına ait bulguları tek yerde birleştiren çok boyutlu bir enstrüman ve karşılaştırmalı analiz olmasıdır.Ana faydası ise; size ne yaptığınızla ve ne tür ihtiyaçlarınızın olduğu arasındaki farkları belirtir. Herkesi farklı bir sistem olarak kabul eden bir dille gelişim için beslenmeye yarayan gelişime ışık tutar.
Nasıl ortaya çıkmıştır ?
Birkman Method® Dr. Roger Birkman tarafından geliştirilmiş ve bugüne kadar dünyada milyonlarca kişiye uygulanmıştır. Değerlendirmede kişinin davranışları, ilgi alanları, motivasyon kaynakları, ihtiyaçları ve stres faktörleri derinlemesine ölçülür. İhtiyaçlarının karşılanmaması durumunda oluşan potansiyel stresin sebepleri belirlenir. Bu metot sayesinde, kişilerin hangi mesleklere daha uygun oldukları ve bir kurumsal yapıda hangi alanlarda güçlü olabilecekleri kriterleri ile bütünsel veri toplanarak raporlanır.
Model uzun yıllar boyunca şirketler tarafından kurum içi performansı arttırabilmek amaçlı olarak ise alımlarda, şirket içi rotasyonlar ve liderlik kararlarında kullanıldıktan sonra akademik dünya tarafından farkedilmiş ve Amerika’da bir çok üniversite tarafından da öğrencilerin, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olarak kendileri için doğru öğrenim alanlarını seçmeleri ve sonrasında doğru işlere yerleşebilmeleri için uygulamaya sokulmuştur.
Birkman metodunu kullanan öğrenciler, seçtikleri mesleklerde daha iyi performansa sahip oldukları ve akademik kurumların da bunun sayesinde öğrencilerine daha doğru kariyer olanakları sağladıkları tespit edilmiştir. Örneğin UCLA ve Carolina Üniversitesi Moore Business School’da Birkman kullanılmaya başladıktan sonra ise yerleştirme oranı % 45’ten % 88’e çıkmıştır. Sonrasında Colgate Üniversitesi gibi bazı kurumlar ise modeli müfredatlarına dahil etmiş ve liderlik derslerinin içine entegre etmiştir. UCLA ve Emory Üniversitesi ise kariyer merkezi kadrosunda bulundurduğu 15 kişilik profesyonel Birkman sertifikalı yorumlayıcı ile bugüne kadar 5,000 den fazla öğrenciye Birkman metodu’nu uygulamıştır.Türkiye’de de İTÜ’de belli bir grup öğrenciye yapılan uygulamada ve değerlendirmelerde öğrenciler kendilerine daha iyi tanıyarak iş başvurularında önceliklerini daha net gördüklerini dile getirmişlerdir. ITU de ise yapılan bir projede öğrencilere verilen desteklerin sonucu takip edilmektedir.
İhtiyaçlarınızı besleyin: Birkman Testi size cevaplarınız doğrultusunda – tek testten – 40’ın üzerinde farklı rapor verir. Kariyer planlama raporlarından, iş geliştirme stilinize, satış tarzınızdan ihtiyaçlarınızın ve güçlü yönlerinizin analizine kadar çok farklı bir bakış açısı ile hem profesyonel hem de özel yaşantınız hakkında farkındalık yaşamanıza yardımcı olur.
Kimler yararlanabilir ?
Birkman Metodu’nu koçlar, organizasyonel gelişim departmanları, işe alım uzmanları, insan kaynakları departmanları kullanmaktadır. Metottan herkes yararlanabilir. Kurumlar bazında ise; birleşme ve satın alma, takımlar, yetki devri, liderlik ve değişim yönetimi ile koçluk gerektiren süreçlerde de yararlanılmaktadır.
15 yaştan itibaren herkes bu hizmetten yararlanabilir. Özellikle lise çağında meslek seçiminde profilinize uygun mesleği öncelik sırasına gore kariyer özeti olarak alabilirsiniz. Profilinize uygun olan mesleğin sizin de önceliklerinize uyan kısımları ile senkronize edilmesi ve bu noktada profesyonel koçluk hizmeti ile kendiniz daha tatminkar bir sonuca ulaşısınız. Değerlendirmenin tamamen 3.göz olarak ve kendi keşfinizle ilerlemesi çok değerli.
Birkman Metodu’nun verimlilik arttırıcı diğer uygulamalardan farkı nedir?
İhtiyaçlarımız davranışlarımızı belirleyen en önemli etkendir. Kişinin cevresinden beklediği motivatörleridir. Beslenmemiş ihtiyaçlarımız da her anlamda hayat kalitemizi düşüren en önemli etkendir. Beslenmemiş ihtiyaçların ortaya çıkardığı davranışa “stres” diyoruz. Bu kelimeye hepimiz çok aşinayız. Hayat tarzımıza baktığımızda, yaşamımızın bir bölümünde aile ve arkadaşlarımızdan çok okul yaşantısı içerisinde bulunuyoruz ve sonrasında iş yerimiz uyumadığımız zamanın en büyük bölümünü geçirdiğimiz yer haline geliyor. İş yerimize girerken aile sorunlarımızı, geçmişten getirdiklerimizi, ihtiyaç ve beklentilerimizi kapının önünde güvenliğe teslim ederek oraya girmiyoruz. İnsan bir bütündür ve girdiği her yere kendini bütünüyle götürür. Birkman Metodu gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu, motivasyon kaynaklarınızı ve kendinizi tekrar nasıl şarj edeceğinizin püf noktalarını verir. Hiç farkında olmasanız da odanızda sürekli bir müzik sesi olması kadar basit bir değişiklik bile stresinizi dengelemenize yardımcı olabilir ya da aynı ekip içinde çalıştığınız birini sadece ihtiyaçları sizinle benzer olmadığı için stres faktörü oluştuduğunu fark etmekle birlikte uzlaşarak farklılıkları güçlü yanlara dönüştürülebilir. Birkman Metodu’na ait bir çok rapor ile ve grup/takım raporları ile organizasyonel stratejinizi çıkarabilir ve insan kaynağınızı daha etkin dönüştürerek tatmin ve başarıyı yönetebilirsiniz. Aslında çoğunlukla bir çalışan işinden istifa etmez, yöneticisi ya da çalışma arkadaşlarından istifa eder.
Birkman Metodu Nasıl Etki Eder? Başkalarının bizlerin ihtiyaçlarına göre davranmalarını bekleyerek bir ömür geçirebilir ve stres altında geçen iş ve özel yaşantımıza dair sadece şikayet edebiliriz. Ya da hayat kalitemizi arttırmak için ihtiyaçlarımızı ve stres seviyemizi dengeleyip geçen zamanın ve insan ilişkilerimizin kontrolünü kendi elimize alabiliriz. Bu nedenle insanların ihtiyaçlarını, motivasyonlarını arttıracak yolları ve stres seviyelerini kontrol altında tutabilecek şekilde kendilerini şarj etme sistemlerini belirlemeleri yönünde çaba sarf etmeleri verebileceğim en önemli öneridir. Güçlü yönlerimize odaklanırken bir yandan geliştirilmesi gereken fark etmediğimiz alanları belirlemek önemlidir. Birçok zayıf davranış biçimimiz aslında bizim stres davranışımız olduğunu gösterir. Henüz tespit etmediğimiz ihtiyaçlarımızı yönetmemiz gerektiğini fark ettirir.